Lover og regler for sal-, servering- og skjenkestadar

Alle som har fått eit løyve er ansvarleg for å setta seg inn i og følga regelverket. Her er ei oversikt over det viktigaste du må vita for god drift.

Retningslinjer for skjenkeløyve og salsløyve etter alkohollova, Øygarden kommune

Målet er å føra ein politikk som avgrensar dei samfunnsmessige og individuelle skadeverknadane som alkoholbruk kan innebera.

Alkoholpolitisk handlingsplan 2024 - 2028 (PDF, 771 kB)

Alkohollova
Føremålet med lova er i størst mulig grad å begrensa dei samfunnsmessige og individuelle skadene som alkoholbruk kan innebera. Lova skal også fremma næringspolitiske formål, samt hindra kriminalitet i delar av bransjen.

Alkoholforskrifta
Alkoholforskrifta er gitt i medhald av alkohollova. Forskrifta inneheld reglar for praksis av sals- eller skjenkeløyve.

Forskrift om sals- og skjenketider ved omsetning av alkoholholdig drikk, Øygarden kommune, Vestland
Forskrifta regulerer sal og skjenking av alkoholhaldig drikke. Ho fastset tillatne tider for sal av alkoholhaldig drikke gruppe 1, samt skjenking av alkohol i gruppe 1, 2 og 3.

Serveringslova
Lova sitt føremål er å sikra forsvarleg drift av serveringsstadar av omsyn til næringa, gjestane og samfunnet elles. Lova skal bidra til å gi serveringsstadane stabile og føreseielege rammer og hindra illojal konkurranse. 

Bokføringsforskrifta
Forskrifta skal sikra god dokumentasjon av all omsetning i serveringsvirksomheiter i restaurantbransjen, og bidra til at all omsetning og uttak blir bokført, beskatta og avgiftsberekna korrekt.

Kva som skjer om du ikkje overheld regelverket?
Forskrift om tildeling av prikkar og inndraging av løyve ved brot på alkohollova.

Sal av tobakksvarer
Det fins mange reglar og krav til dei som skal selga tobakksvarer og tobakkssurrogater. Dette gjeld både engrossalg og salg til forbruker fra salgsstader.

Tobakksskadeloven
Lov om vern mot tobakkskader.

Tobakkssalgsforskriften
Forskrift om registrering av og tilsyn med sal av tobakksvarer mv.