Prosjekt - insekter

På avdeling Luna har vi tatt våren imot med stormende jubel, og hva sier vel mer vår enn insekter?

Med våren kommer insektene, og erfaringsmessig vet vi at dette er noe som fascinerer. Vi har derfor gått i gang med prosjekt insekt, hvor vi skal fordype oss mer i våre fantastiske hjelpere i naturen! 

Vi har blant annet laget honningbiebol, og lært at honningbier lever i kolonier på opptil 100.000 individer! Og at de regnes som husdyr, da de trenger menneskers hjelp for å overleve vinteren!  Pollinering er et ord vi hører veldig ofte. At insektene er viktig for pollineringen. Men hva er egentlig pollenering? Dette er noe vi har tatt for oss igjennom illustreringer fra "Den store boken om bier". Det blir selvfølgelig mye lettere å forstå hva denne veldig viktige pollineringen handler om, når vi kan se det! 

 

Den store dronningbien henger i taket vårt, og er blitt som vår egen lille maskott. Skal vi tro barna, så ligner den kanskje mer på en humle. Jeg er egentlig enig :-) 

 

 

 

 

 

 

Maur er et insekt det er stor interesse for hos oss, for i den ene skogen vi pleier å gå til er det en stor maurtue vi følger med på gjennom årstidene. I år våknet de til live i begynnelsen av mars, og vi fikk mulighet til å studere noen svimlende maur gjennom forstørrelsesglassene vi hadde med. Vi var spente på hvordan det gikk med de neste gang vi besøkte skogen, for det hadde blitt både frost og snø siden sist - men maurene lever i kompliserte samfunn og hadde klart å overleve til tross for skiftende vær! Vi er imponert! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi ville selvfølgelig ha maurene med i insektsprosjektet vårt, og en vakker vårdag i mai tok vi med maling ut og satt i gang. Visste du at mauren kan bære opptil 50 ganger sin egen vekt? Eller at de bruker feromoner (kjemiske stoffer) til å kommunisere, både for å vise veien til matkilder, eller til å fortelle som egen helsetilstand? Dette er noe av det vi har lært om den veldig interessante mauren! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slik ble de flotte maurene våre seende ut!

Hvor prosjektet fører oss videre vil tiden vise, men jeg tror det heller mot edderkopper og mark. Sistnevnte er fordi det har flyttet inn kjøttmeis-familier i fuglehusene våre, og vi ser de arbeider hardt med å mate de små med mark. Dessuten er marken et insekt som ofte er å se i barnehagehverdagen, men kanskje et insekt vi ikke vet så mye om? Spennende blir det uansett!